Hoppa till sidans innehåll

Verksamhetsutvecklare på NÄRK

2018-03-13 10:50
Josephine Ryberg började som 7-åring på ridskola och sedan dess har hästar varit en del av hennes vardag. Efter 20 år som ridlärare har hon tagit steget och startat eget företag där hon vill använda hela sitt register av den erfarenhet hon fått.
  • Uppdaterad: 2018-04-20 10:01

Josephine älskar processer och brinner för utveckling. Det är detta vi tar fasta på när hon börjar hos oss. Planeringen är redan i full gång på klubben, både för ridskoleeleverna, hästägarna och alla andra medlemmar med eller utan häst. 

Så håll utkik på våra sidor, där kommer inbjudningar till lite av varje, bl a en clinic med Carl Hedin, kurs i inverkansridning med Marita Mattsson, foderföreläsning mm.

Personligt brev till alla elever när Josephine började hos oss:

 

Jag heter Josephine Ryberg och är anlitat av NÄRK som verksamhetsutvecklare. Jag är utbildad verksamhetsledare inom hästrelaterad näring på yrkeshögskolan i Skara. Jag är också utbildad ridlärare level II, vid ridskolan Strömsholm. Jag har arbetat som ridlärare på ridskola sedan 1998. Har också tränat ett flertal privata ekipage under åren.

 

From vecka 12 kommer jag att vara ridlärare på tisdagar och torsdagar. Det betyder att ni som har haft Pernilla de dagarna byter ridlärare till mig istället. Jag kommer förutom att jag undervisar dessa dagar vara ansvarig för verksamheten, ridskolan, sociala medier och övriga aktiviteter på anläggningen. Vill du ha snabb information är du välkommen att följa oss på Instagram: norraalvsborgsryttarklubb och på Facebook: Norra Älvsborgs RK

 

Pernilla kommer fram till sin mammaledighet att undervisa på fredagar och lördagar. Pernilla är uppvuxen på ridskola och har ridit på ridskola länge. Hon blev antagen till SRL I  (Svensk Ridlärere level I) nu under våren, men fick tacka nej så länge eftersom hon är gravid. Hon har ambitionen om att utbilda sig, både till ridlärare och dressyrtränare och domare. Tanken är att hon ska arbeta kvar hela maj, men det får vi ha lite öppet i dialog med Pernilla. Vi kommer att informera om Pernillas vikarie när det blir aktuellt.

 

Onsdagar kommer Åsa Foglé att undervisa. Åsa är utbildad ridärare level II på yrkeshögskolan i Skara och har arbetat som ridlärare i 10 år. I Åsas uppdrag ingår även stall- och hästansvar. Hon kommer att utbilda stallpersonal och hästar löpande under vårterminen. 

 

Vill du veta mer om oss är du varmt välkommen att fråga. Du kan också titta in på våra hemsidor, där vi presenterar oss själva och vår egen verksamhet.

 

www.hastkraftsomdrivkraft.com  Önskar du kontakt? Välkommen att mejla This is a mailto link (Josephine)

 

Önskar du kontakt? Välkommen att mejla This is a mailto link

 

Allmän information

Vår erfarenhet och utbildning inom ridläraryrket har lärt oss att säkerhet är den viktigaste komponenten för att skapa en bra ridskoleverksamhet.

Rutiner som gäller vid ALLA lektioner på ridskolan from vecka 12:

·         Inga personer mer än ridläraren återfinns I manegen under pågående ridlektion. Detta har en direkt koppling till säkerhet under pågående lektion. Ridläraren kommunicerar med hästarna med hjälp av kroppsspråk, placering i manegen och kommandon/röstläge. Denna kommunikation måste kunna "flyta på" och är nästintill omöjlig om fler personer vistas på marken i ridhuset. Jag har all förståelse för att man har ett barn som känner sig rädd och osäker. Om detta är fallet, ska eleven ledas av föräldern i ett grimskaft. Ridläraren har sedan en kommunikation med föräldern om när det är dags att eleven rider själv.

·         Ridläraren instruerar eleverna. Vill föräldern komma med tips till sitt barn, görs detta efter eller innan pågående ridlektion. Detta har en direkt koppling till säkerhet under pågående lektion. Starka plötsliga ljud kan skrämma hästen, som är ett flyktdjur. Att eleven och andras elevers uppmärksamhet riktas från manegen, ridläraren och gruppen är också en säkerhetsrisk eftersom ridning och ridning I grupp kan kräva snabba åtgärder för att undvika olyckor.

·         Filmförbud råder under pågående ridlektion, om inte ridlärare och elever gett sitt tillstånd. Undantagsfall är om mitt eget barn rider ensam just då, tex hoppar en runda på lektion när de andra står uppställda. Prata med ridläraren om du är osäker. Ambitionen är att skapa en trygg och avspänd inlärningsmiljö för eleverna. När man rider sin lektion på ridskolan ska man känna sig trygg i att inte bli "dokumenterad". Givetvis görs undantagsfall vid situationer liknande den ovannämnda.

·         Dörren till ridhuset öppnas och stängs av ridläraren. Ridläraren har ansvar och uppsikt på elever och hästar. Detta har en direkt koppling till säkerhet under pågående lektion. Vid upp-och avsittning är ryttaren I obalans av naturliga skäl och har ofta en mindre uppmärksamhet riktad på hästen. Ibland kan en situation uppstå om en person utanför ridhuset "plötsligt" öppnar dörren. Detta gäller I allra högsta grad mellan lektionerna.

 Jag har all förståelse för att detta kan kännas strikt och ovant. Vi har utbildning och lång erfarenhet inom yrket. Jag har all tilltro till er som föräldrar och ridelever, både barn, ungdomar och vuxna att ni förstår och respekterar dessa säkerhetsregler. Vi ridlärare är på plats för att skapa en trygg och säker miljö för hästar, elever, föräldrar och oss själva. När vi arbetar säkerhetsmässigt, lugnt och tryggt kommer vi att ha de bästa förutsättningar för att skapa en så bra inlärningsmiljö som möjligt för våra ridelever.

 Vi kommer också aktivt att arbeta med att utveckla verksamheten genom att:

 ·         Stallvärdinnor ska finnas till hjälp i stallet under pågående ridlektioner. Detta är inte helt klart I dagsläget, men vi kommer att informera er igen.

·         Ridskolan ska på sikt vara mer inriktad på ponnyverksamhet. Det kommer att finnas ett par stora hästar att tillgå och de som rider storhäst kommer att informeras I takt med att vi hittar ett system som fungerar. Att helt sluta med ridning för seniorer är inte aktuellt i dagsläget. Men detta kan komma att ändras på sikt i takt med att vi hittar en bra sammansättning av lämpliga ridskolehästar.

Vi har ambitionen om att vara en modern verksamhet som ser möjligheter till individuell utveckling. Därför kommer vi på sikt att styra om ridskoleverksamheten en aning. Vi ska erbjuda ridskolegrupper, där man startar sin ridutbildning.

Efter ridskolegruppen går man vidare till en träningsgrupp, där man rider två "egna" av ridskolan ägda ponnyer, som man varierar emellan. Det kommer också att finnas reservponnyer om elevens ordinarie ponny är sjuk eller skadad.

Efter träningsgrupp tar man steget vidare till ryttarutveckling, I den gruppen får man också chansen att åka ut och tävla med "sina" ponnyer om man är sugen på det. För de som inte vill tävla, kommer fler träningstillfällen erbjudas. Den här gruppen elever kan också komma erbjudas att hyra sin ponny för enskild ridning några dagar I veckan.

Som ni förstår kommer även på sikt gruppernas beteckningar I Horsemanager komma att ändras. Från nuvarande "Närksjuan" tex till en ridskolegrupp, träningsgrupp eller ryttarutveckling. Detta kommer ske I långsamt takt under vårterminen.

Jag hoppas att ni också tycker att det ska bli kul och spännande med utveckling av verksamheten. Jag finns till förfogande om ni har frågor. Ni är så välkomna! Som sagt mejla mig I första hand, så tar vi det därifrån. Det känns ofta lite läskigt och osäkert när man ska förändra och förnya, men jag tror och hoppas på att allt detta är känns spännande och stimulerande för er alla. Ambitionen är att vi tillsammans ska skapa och utveckla en säker och utvecklande verksamhet!

Med vänlig hälsning Josephine Ryberg, Verksamhetsutvecklare NÄRK

 

 

 

Skribent: Mariana Fransén
Epost: This is a mailto link

 Bildresultat för horsemanager

      Bildresultat för facebook     

Bildresultat för instagram

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

  

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Postadress:
Norra Älvsborgs RK - Ridsport
Fors Stommens Gård
46178 Sjuntorp

Besöksadress:
Fors Stommens Gård
46178 Sjuntorp

Kontakt:
Tel: 0520-44 41 90
E-post: This is a mailto link

Se all info