Hoppa till sidans innehåll

Att vara funktionär på tävling


Funktionärs uppdrag under tävling arrangerad av NÄRK

 

Vår ekonomi är beroende av att vi arrangerar många tävlingar och för att det ska fungera krävs det att vi hjälps åt! Ta chansen att träffa andra medlemmar i vår förening samt lära dig mer om tävlingar genom att vara funktionär. En del funktionärer är gemensamma för både dressyr och hopptävlingar medan en del funktionärer är specifika för hopp- respektive dressyrtävlingar. 

 

Tävlingsledare

Denna person har det övergripande ansvaret för tävlingen och har ingen fast plats under tävlingsdagen utan går runt och ser till att allt fungerar. Till denna post krävs att man är mycket väl insatt i tävlingsverksamheten!

 

Funktionärsansvarig

Det är funktionärsansvarigs ansvar att ordna med funktionärer innan tävlingarna och att under tävlingsdagen ha det övergripande ansvaret för att alla funktionärer finns på plats och eventuellt ordna ersättare. Ska även se till att hemsidan hålls uppdaterad.På tävlingsdagen ha ett morgonmöte med funktionärerna för att delge info osv.

 

Sekretariat

Arbetet inför en tävling startar många månader innan tävlingen äger rum. Sekretariatsansvarig sköter den administrativa delen av detta. Skriver propositioner, ryttarmeddelanden och ordnar med start- och resultatlistor.

Under tävlingsdagen behövs det hjälp i sekretariatet. Det skall tas emot startanmälningar och ev. ändringar i anmälningar och det är även här man tar emot betalningarna. Det är sekretariatet som sköter startlistor och matar in resultat under tävlingsdagen. Om inte parkeringsvakterna kontrollerar vaccinationsintygen är det sekretariatet som kontrollerar dessa.

Här krävs det en person som är stresstålig och kan bemöta våra tävlanden på ett trevligt sätt. Datorvana är önskvärt. Det är också en fördel om man har häst- och tävlingsvana!

 

Domarsekreterare hoppning

Dennes uppgift är att sitta uppe i domartornet bredvid domaren och föra protokoll över varje ekipage som startar. Här krävs det att man är uppmärksam och väl insatt i hur felpoängen räknas.

 

Tidtagare

Personen som är tidtagare har ansvaret för de trådlösa tidtagare som finns på tävlingsbanan, och sitter uppe i domartornet och sköter tidtagningsutrustning. Även denna arbetsuppgift kräver att man har god kunskap om tävlingsverksamheten.

 

Domarsekreterare Dressyr

Dennes uppgift är att noggrant anteckna domarens kommentarer under ritten. Här krävs det lite kunskap i hur man skriver ett dressyrprotokoll.

 

Protokoll-löpare

Dennes uppgift är att springa med dressyrprotokollen som domarna skriver till sekretariatet. Denna arbetsuppgift kräver ingen hästkunskap utan snarare uthållighet. Det kan bli många vändor mellan domaren och sekretariatet……

 

 

Prisutdelare

Prisutdelarens uppgift är att sammanställa prisbordet inför prisutdelningarna. Viktigt att se till att rosetterna är strukna och fina, och att man är uppdaterad på hur många startande det är i klassen och hur många som blir placerade. Viss hästvana behövs då det även ingår att sätta på prisrosetterna på hästarna.

 

Parkering 

Våra parkeringsvakter är ofta på plats först på morgonen. De hänvisar transporterna till lämpliga platser. Parkeringsvakterna kan även i vissa fall kontrollera vaccinationsintyg. Parkeringsvakten är den första person de tävlande träffar på och det är viktigt att första intrycket blir positivt! Här behövs ingen direkt hästvana.

 

Framhoppning

Framhoppningen sker i ridhuset. Här krävs det 1-2 personer som håller koll på att det flyter. En person har till uppgift att släppa in ryttarna i tur och ordning och se till att det inte är för många inne på framhoppningen samtidigt, samt att se till att rätt ekipage kommer ned till tävlingsbanan i tid. En person står framme vid hindren och ser till att det är rätt höjd på framhoppningshindrena och hjälper till att höja/sänka när det är dags för det.. Här krävs det att man har koll på tävlingsverksamheten samt har lite skinn på näsan! 

 

Grindvakt

Personens uppgift är att släppa in rätt ryttare på tävlingsbanan vid rätt tidpunkt! Här är det en fördel om man i alla fall inte är livrädd för hästar. 

 

Banpersonal

Utöver banbyggaren behöver det finnas minst 6 st. på tävlingsbanan som bygger upp hinder efter rivningar, sköter höjningar av hinder mellan kategorier samt bygger om banan mellan klasserna. Häst- och tävlingsvana är en fördel.

 

Cafeteria

Det är jätteviktigt att vi har en bra och fungerande cafeteria under våra tävlingar och här behövs det många hjälpande händer. Det behöver städas dagen innan, bakas bröd, kakor och bullar samt personal som står i cafeterian under tävlingsdagen. Är det fint väder så kan även grillning utomhus förekomma. Till cafeterian är det väldigt sällan någon häst smiter in… så någon hästvana behövs inte! Däremot krävs att man har ett trevligt bemötande gentemot våra tävlanden.

  

Utöver dessa måste det finnas Domare, Överdomare samt vid hopptävling även en Banbyggare. Dessa måste vara utbildade och godkända för uppdraget, och eftersom vi inte har någon sådan i klubben så engageras dessa utifrån. 

 

 

Uppdaterad: 05 MAJ 2019 17:50

Postadress:
Norra Älvsborgs RK - Ridsport
Fors Stommens Gård
46178 Sjuntorp

Kontakt:
Tel: 0520444190
E-post: This is a mailto link

Se all info

Logga Realgymnasiet

 

Våra blomsterarrangemang och blomsterdekorationer finns i alla former och storlekar.

 

Fogelgrens bygg

 

 

Broskogens bygg

 

 

 

 

 

Granngården häst trollhättan