Funktionär

Funktionärsuppdrag vid tävling arrangerad av NÄRK

Vår ekonomi är beroende av att vi arrangerar många tävlingar och för att det ska fungera krävs det att vi hjälps åt! Ta chansen att träffa andra medlemmar i vår förening samt lära dig mer om tävlingar genom att vara funktionär. En del funktionärer är gemensamma för både dressyr och hopptävlingar medan en del funktionärer är specifika för hopp- respektive dressyrtävlingar. 

Som funktionär är du en viktig representant för vår förening och det innebär att du alltid möter alla våra gäster med respekt, vilja att hjälpa till och att de i slutet av dagen känner att de fått ett fantastiskt bemötande från oss på klubben.

Tävlingsledare

Denna person har det övergripande ansvaret för tävlingen och har ingen fast plats under tävlingsdagen utan går runt och ser till att allt fungerar. Till denna post krävs att man är mycket väl insatt i tävlingsverksamheten!

Funktionärsansvarig

Det är funktionärsansvarigs ansvar att ordna med funktionärer innan tävlingarna och att under tävlingsdagen ha det övergripande ansvaret för att alla funktionärer finns på plats och eventuellt ordna ersättare. Ska även se till att hemsidan hålls uppdaterad.På tävlingsdagen ha ett morgonmöte med funktionärerna för att delge info osv.

Sekretariat

Arbetet inför en tävling startar många månader innan tävlingen äger rum. Sekretariatsansvarig sköter den administrativa delen av detta. Skriver propositioner, ryttarmeddelanden och ordnar med start- och resultatlistor.

Under tävlingsdagen behövs det hjälp i sekretariatet. Det skall tas emot startanmälningar och ev. ändringar i anmälningar och det är även här man tar emot betalningarna. Det är sekretariatet som sköter startlistor och matar in resultat under tävlingsdagen. Om inte parkeringsvakterna kontrollerar vaccinationsintygen är det sekretariatet som kontrollerar dessa.

Här krävs det en person som är stresstålig och kan bemöta våra tävlanden på ett trevligt sätt. Datorvana är önskvärt. Det är också en fördel om man har häst- och tävlingsvana!

Domarsekreterare hoppning

Dennes uppgift är att sitta uppe i domartornet bredvid domaren och föra protokoll över varje ekipage som startar. Här krävs det att man är uppmärksam och väl insatt i hur felpoängen räknas.

Tidtagare

Personen som är tidtagare har ansvaret för de trådlösa tidtagare som finns på tävlingsbanan, och sitter uppe i domartornet och sköter tidtagningsutrustning. Även denna arbetsuppgift kräver att man har god kunskap om tävlingsverksamheten.

Domarsekreterare Dressyr

Dennes uppgift är att noggrant anteckna domarens kommentarer under ritten. Här krävs det lite kunskap i hur man skriver ett dressyrprotokoll.

Protokoll-löpare

Dennes uppgift är att springa med dressyrprotokollen som domarna skriver till sekretariatet. Denna arbetsuppgift kräver ingen hästkunskap utan snarare uthållighet. Det kan bli många vändor mellan domaren och sekretariatet……

Prisutdelare

Prisutdelarens uppgift är att sammanställa prisbordet inför prisutdelningarna. Viktigt att se till att rosetterna är strukna och fina, och att man är uppdaterad på hur många startande det är i klassen och hur många som blir placerade. Viss hästvana behövs då det även ingår att sätta på prisrosetterna på hästarna.

Parkering 

Våra parkeringsvakter är ofta på plats först på morgonen. De hänvisar transporterna till lämpliga platser. Parkeringsvakterna kan även i vissa fall kontrollera vaccinationsintyg. Parkeringsvakten är den första person de tävlande träffar på och det är viktigt att första intrycket blir positivt! Här behövs ingen direkt hästvana.

Framhoppning

Framhoppningen sker i ridhuset. Här krävs det 1-2 personer som håller koll på att det flyter. En person har till uppgift att släppa in ryttarna i tur och ordning och se till att det inte är för många inne på framhoppningen samtidigt, samt att se till att rätt ekipage kommer ned till tävlingsbanan i tid. En person står framme vid hindren och ser till att det är rätt höjd på framhoppningshindrena och hjälper till att höja/sänka när det är dags för det.. Här krävs det att man har koll på tävlingsverksamheten samt har lite skinn på näsan! 

Grindvakt

Personens uppgift är att släppa in rätt ryttare på tävlingsbanan vid rätt tidpunkt! Här är det en fördel om man i alla fall inte är livrädd för hästar. 

Banpersonal

Utöver banbyggaren behöver det finnas minst 6 st. på tävlingsbanan som bygger upp hinder efter rivningar, sköter höjningar av hinder mellan kategorier samt bygger om banan mellan klasserna. Häst- och tävlingsvana är en fördel.

Cafeteria

Det är jätteviktigt att vi har en bra och fungerande cafeteria under våra tävlingar och här behövs det många hjälpande händer. Det behöver städas dagen innan, bakas bröd, kakor och bullar samt personal som står i cafeterian under tävlingsdagen. Är det fint väder så kan även grillning utomhus förekomma. Till cafeterian är det väldigt sällan någon häst smiter in… så någon hästvana behövs inte! Däremot krävs att man har ett trevligt bemötande gentemot våra tävlanden.

Utöver dessa måste det finnas Domare, Överdomare samt vid hopptävling även en Banbyggare. Dessa måste vara utbildade och godkända för uppdraget, och eftersom vi inte har någon sådan i klubben så engageras dessa utifrån. 

Säkerhet på tävling omfattar alla. Hästarnas, ryttarnas, medhjälparnas, funktionärernas och inte minst publikens säkerhet.

Planering av tävlingsplatsen är viktig. Parkering med goda ytor för lastbilar och transporter och utrymme mellan fordonen samt vägar till och från parkering till framridning och tävlingsbana ska finnas tydligt angivna.

Logistiken på en tävlingsplats har stor betydelse. Det är överdomarens ansvar att gå igenom den. Tävlingsplatsen ska ha en anläggningsskiss som anger var tävlingsbana, framridning, parkering och publikplatser finns.

Utrymningsvägar och till- och utfarter för räddningspersonal ska vara fria.

Arrangören har också en säkerhetsansvarig som går igenom tävlingsplatsen som kan kontrollera att till exempel tillfälliga eldragningar och kablar märks på ett säkert sätt.
Utrustning på tävlingsplatsen ska finnas för akut läkar- respektive veterinärvård.

Avskärmningsmöjligheter för att kunna behandla patient och häst i lugn och ro behövs också.

Ta fram korrekt adress och GPS-koordinatorer innan tävlingen så ni kan lämna korrekta adressuppgifter om ni tillkallar ambulans.

Olycksfall ryttare

Olycksfallsvård ska vara så ordnad att skadad ryttare snarast kommer under sakkunnig vård. Ambulans ska kunna tillkallas omgående. Om läkare inte finns tillgänglig på tävlingsplatsen hela tiden måste sjukvårdspersonal finnas.

Hästbesiktning

Undvik köbildning vid hästbesiktningen, håll avstånd till andra hästar och se till att logistiken till och från besiktningsplatsen fungerar utan att hästarna möts för nära eller hetsar upp varandra.

Viktigt: Hjälm ska bäras av den som visar hästen för veterinären.

Ett tips till den aktive är att träna att visa häst vid hand redan hemma på din egen ridanläggning. Träna på att ”trava upp” hästen på ett lugnt och säkert sätt.

Framridning

Framridningen kan bli en spännande historia. Inför första tävlingsstart kan hästarna vara väl så laddade och explosiva. Unghästar på en framridning är orutinerade och kan reagera plötsligt och oväntat.

Storleken på framridningen bestämmer arrangören tillsammans med överdomare, som tar beslut om hur många ekipage som får vara där samtidigt.

Handlar det om hoppning så ska det minimum finnas två framhoppningshinder. Placerade på ett sätt så att medhjälpare har utrymme att vistas mellan hindren. Längdhinder- oxer – ska ha säkerhetshållare på bakre bommen som löser ut.
På vissa framhoppningar har det testats under senare säsonger att ryttarna rider i samma varv. (Skrittande ekipage på spåret, övriga innanför.) Det upplevs av många ryttare som säkrare om hästen är rädd för att möta andra hästar.

Att visa hänsyn är viktigt på framridning, att ha ett öga på det som händer omkring och underlätta för varandra. Tänk på att framridningen inte är öppen för de som gjort sin ritt. De ska trava av sina hästar på annan plats.

Röd rosett

En röd rosett fästs i hästens svans för att visa att den kan sparka mot andra hästar eller människor. Respektera rosetten och håll avstånd till denna häst.

Prisutdelning

Det är viktigt både för hästarna och ryttarna att prisutdelningen och ärevarv blir lugna.
Normalt ska de sex främst placerad ekipagen in till prisutdelning i hoppning och tre i dressyr.

OBS: Till hundägare – alla hundar på en tävlingsplats ska vara kopplade.

Här samlar vi länkar till nyttiga dokument, checklistor mm som i vissa fall är nödvändiga vid och inför våra tävlingar.

 

Dokument för arrangörer/funktionärer

Länk till svenska ridsportförbundet

Checklista för tävlingsarangörer

Checklista säkerhet inför tävling

NÄR OLYCKAN ÄR FRAMME 

Anläggningsskiss

 Anläggningsskiss Dressyr

 Anläggningsskiss Hoppning med sekretariat vid domartornet

 Anläggningsskiss Hoppning med sekretariat i tävlingsrummet, i ridhuset